Virtuális kiállítás: “Közös múltunk a közös jövőnkért”

“Közös múltunk a közös jövőért” – virtuális kiállítás

A Várak és Régiók projekt digitális produktuma a „Közös múltunk a közös jövőért” c. virtuális kiállítás, amely bemutatja a résztvevő helyszínek, országok közös történelmi eseményeinek egy-egy jelentősebb pillanatát, eseményét, személyét, valamint nagy hangsúlyt fektet a közös közép-európai identitásra.

A virtuális térben megrendezett kiállítás négy útvonalat kínál fel a látogatónak, amin elindulhat: Az idővonal egy térben is bejárható történelmi kronológia, amely a helyszínek és országok fontosabb történeti eseményeit mutatja be a 10. századtól a 19. századig, kiemelve a közös múlt egyes olyan pillanatait, amelyek megérthetővé teszik a közös történelmi örökséget. A Várak a történelemben, a partner intézmények, várak, erődök lokális történelméről adnak összefüggő, részletesebb áttekintést, egyfajta történelmi képeskönyvként. Hősök, események, történetek elsősorban a közös történelmi személyeken és a hozzájuk kapcsolódó eseményeken keresztül ad betekintést a múltunk közös momentumaira. A Jelenidő rész bemutatja a várak, erődök mai szerepét, a helyreállításokat, a turisztikai szerepeket, a régióba történő beilleszkedésüke. A virtuális kiállítás nagy előnye, hogy igazodik a 21. század modern elvárásaihoz, valamint gyorsan és könnyedén cserélhetők, bővíthetők benne a tartalmak, tematikák. Virtuális jellegéből adódóan szélesebb körhöz tud eljutni, például a fiatal generációkhoz, akik nem képzik a múzeum fő látogatókörét. A kiállítás elérhető angol, magyar, szlovák, lengyel és szerb nyelveken is, amely nem csak a résztvevő várak, országok és népek közti kapcsolatot és a közös közép-európai identitást hangsúlyozza, de hozzájárul ezen várak és erődök nemzetközi népszerűsítéséhez is.

A kiállítás angolul és az egyes nemzeti nyelveken az alábbi linkeken érhető el:

Angol nyelven: https://castlesregions.eu/ve/

Magyar nyelven: https://castlesregions.eu/ve-hun/

Szlovák nyelven: https://castlesregions.eu/ve-sk/

Lengyel nyelven: https://castlesregions.eu/ve-pol/

Szerb nyelven: https://castlesregions.eu/ve-srb/

The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe. 

visegrad_fund_logo_supported-by_blue