Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma

IMG_78152

MNM Balassa Bálint Múzeuma

 ” A múlt nem halt meg, hanem hat reánk” … Babits Mihály

 A MNM Balassa Bálint Múzeuma több mint kiállító tér, ahová a látogatók betérnek. A megye egyik legnagyobb gyűjtőterülettel rendelkező múzeumaként Esztergom és környékének hagyományaival, értékeinek felkutatásával, annak tanulmányozásával, feldolgozásával és megóvásával foglalkozik az intézmény, emellett a város kulturális életében játszik igen fontos szerepet. Hatalmas és sokrétű gyűjteményében képzőművészeti, régészeti, néprajzi tárgyak, illetve egy egyedülálló hajómakett gyűjtemény, valamint fegyvergyűjtemény, míves bútorok és a város tulajdonát képező, ám letétben a múzeumban lévő több ezer kötetes muzeális értékű Helischer könyvgyűjtemény található. Ezekből merítkezik a múzeum amikor a város történeti, – régészeti, – néprajzi, – irodalomtörténeti emlékeit mutatja be kiállításaiban, illetve a város életében szerepet játszó történeti személyiségek, írók, költők, művészek munkásságát ismerteti meg a látogatókkal. 2014-ben egy nyertes pályázat révén új kiállítótérrel bővült az intézmény. Ez, a pályázati támogatásból létrejött, új kulturális üde színfolt ad helyet a múzeum egyedülálló gyűjteményválogatásának, az eddigi állandó kiállítást felváltó Látványtárának. Ebbe az új, sokrétű, kulturális bemutatkozásba különlegesen szép, tárgyak, leletek kerültek, mely főhajtás az egykor élt mesteremberek munkássága előtt.

A múzeumban rendezett előadások, múzeumbaráti összejövetelek, tárlatvezetések illetve múzeumpedagógiai előadások és foglalkozások során megismertetjük a látogatókat kulturális örökségeinkkel, a város műemlékeivel, hagyományaival.

A múzeum gazdagságát dicséri, hogy gyűjteményének darabajai nem csak a múzeum falai között, hanem kölcsönzés révén más múzeumok, kulturális intézmények, kiállításaiban is megtekinthetőek a nagyközönség számára.

Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma 

2500 Esztergom, Mindszenty tér 5.
tel: +36 – 33 – 500175
e-mail: balassamuzeum@balassamuzeum.hu
www.balassamuzeum.hu