Magyar Nemzeti Múzeum Babits Mihály Emlékháza

10636685_747057355341914_6788367672404263712_o

BABITS MIHÁLY EMLÉKHÁZ

A 20. századi magyar irodalom nagy alakjának Babits Mihálynak az esztergomi nyaralója, amely közel félszáz költeményének volt ihlető helye. Az Országos Műemléki Felügyelőség védetté nyilvánította a házat, majd a Balassa Bálint Múzeum (ma MNM Balassa Bálint Múzeuma) fenntartása alá került és 1961. augusztus 6-án nyitották meg  Babits-házat, mint az első látogatható Babits Mihály emlékhelyet, múzeumot az érdeklődők és irodalomkedvelők számára.

“A valóságos eleven Esztergomot hajóról pillantottam meg először, a Dunán: s ez csakugyan olyan volt, mintha valami fenséges és szent királyi székhelyre vonulnék be. A bazilika magasból nyújtotta elibém keresztjét; az alkony aranyszőnyeget terített a hullámokon át a palotáig; fölötte széles ünnepi karzatot mímelt a Várhegy fennsíkja, ahol nagypénzű s szenvedélyesen tervezgető prímások egykor a Magyar Siont ábrázolták ki… ma otthonos tájkép néz rám, meghitten, mosolyogva, verandám üvegkockáin át, friss színekkel, mint egy rajzhálós karton. Szent István székhelye iparkodó, messziről füstölgő bányavároskák közt pilledten őrzi pompáját s szegénységét. Tekintetem kéjjel csúszkál a csillogó Dunán, a méltóságos kanonokházaktól a Csitri szigetek ősvadonáig.”

Már az első látogatás, a királyi város és az azt körülölelő táj, örökre megragadta a költő, író, műfordító lelkét. Szoros barátságok kötődtek közte és az esztergomiak között, és egy csodás pénzszaporítás révén Babits Mihály feleségével, a szintén írónő Tanner Ilonával, itt rendezte be második otthonukat az esztergomi Előhegyen.

” …Most egy kis kulipintyót vettem egy könyvem árán, amiből Ilonka, Lili példáján lelkesülve, kertgazdaságot akar csinálni, s ezzel könnyíteni legalább nyári megélhetésünkön. Az első héten kidül egy fal, képzelheted milyen izgalom. Pénzhajsza, építtetés stb…” ” Nem azért épült, hogy századokig álljon, hanem múló tanyául mint Fecskefészek” Budapest, 1924. június 16.

A kezdeti, világtól elzárt, kis szőlőtőkékkel körülvett présházból a gondos kezek otthonos “fecskefészket”, majd menedéket hoztak létre a család számára, ahová idillt, vadont és édent álmodtak. Írók, költők, festők, színészek törzshelye lett. A világvégi kis nyaralóból irodalmi világítótorony vált, ami mutatja a helyes utat, művészek alkotóháza lett és amiről az autogram fal is árulkodik, (még ma is) “zarándokhely”.

Nyitvatartás: április 1-től október 31-ig szerdától vasárnapig 10-18:00 -ig nyitva.

Hétfőn, kedden zárva.

Cím: 2500 Esztergom, Babits Mihály utca 11.
Személygépkocsival a Siszler útról (a Református Templom mellett), az Einczinger köz felől  közelíthető meg.

Belépőjegy:
- felnőtt:  800 Ft
- diák és nyugdíjas:  400 Ft

Szolgáltatások:
- magyar nyelvű tárlatvezetés illetve múzeumpedagógia díja: 3000 Ft/ csoport

telefon (MNM Balassa Bálint Múzeuma): 06/33/500-175,
email: balassamuzeum@balassamuzeum.hu

www.balassamuzeum.hu/babits-emlekhaz