Együttműködési megállapodások

Együttműködési megállapodások

A Magyar Nemzeti Múzeum, mint a Visegrad Fund támogatásában megvalósuló „Várak és Régiók” című pályázat vezető partnere az elmúlt hónapok egyeztetései után tavasszal és kora nyáron kétoldalú együttműködési megállapodásokat kötött a projektben szereplő partnereivel. Ezen intézmények Magyarországon a Magyar- Település- és Területfejlesztők Szövetsége (Budapest, Magyarország), Szlovákiában a Pro Castello Comaromiensi (Komárno, Szlovákia), Lengyelországban a Sandomierz Kerületi Múzeum (Sandomierz, Lengyelország), valamint Szerbiában Golubac Erőd Kft (Golubac, Szerbia)

A pályázat legfőbb céljai a szereplő intézmények együttműködésének és hálózatba tömörülésének előirányzása mellett a várak szerepének fejlesztése a 21. században, illetve azok együttműködésének segítése a turizmus, oktatási, kereskedelmi, gazdasági, állami és önkormányzati szférában szereplő intézményekkel. A partnerek hozzá kívánnak járulni a turizmus diverzifikációjához, a különböző regionális márkák és termékek népszerűsítéséhez, elősegítség a várak és a vármúzeumok szerepének fejlődését. A Partnerek a jövőben is igyekeznek majd együttműködni a turizmusban, közös szakmai programokon, kiállításokon, különböző kulturális eseményeken. Továbbá a Magyar Nemzeti Múzeum célja, hogy a jövőben hasonló megállapodásokat kössön más várakkal, intézményekkel is.

A Közös Munkacsoport (JWG) a COVID járvány ideje alatt két-három hetenként tartott online üléseket. Így az első személyes tárgyalásra júl. 7-én Komáromban került sor.

A partnerek a projekt tartalmát és disszeminációját továbbfejlesztették. Meghirdették a Várak és Régiók című pályázatot középiskolás tanulók számára, hogy a felnövekvő nemzedék körében népszerűsítsék és tudatosítsák a V4 együttműködés eredményeit, illetve a közös történelmi pontokat.