Castles & Regions: Projektzárás

2022. március 31-én végéhez ért a Visegrad Fund támogatásában megvalósuló Várak és Régiók (Castles&Regions) projektünk. A pályázat legfőbb célja a V4-országok és a Nyugat-Balkán régió várai és erődítményei között olyan kapcsolat kialakítása volt, amelyben ki tudják használni teljes potenciáljukat a regionális fejlődésben, a turizmusban, a formális oktatásban.

A közép-európai és nyugat-balkáni régiók több intézménye is szándékát fejezte ki a Duna Menti Várak konzorcium megalakításáért és további együttműködésükért, amely további tárgyalásokat igényel. A projekt emellett a fejlesztési koncepcióval igyekszik hozzájárulni a várak és erődök 21. századi szerepének megújításához is. A projekt arra törekedett, hogy ezek az egykor kiemelkedő jelentőséggel bíró és a projektben résztvevő várak és erődök a 21. században visszanyerjék egykori központi szerepüket, és újra nélkülözhetetlen szerepet töltsenek be az adott település és régió életében. A partnerek a jövőben is igyekeznek együttműködni a turizmusban és közös szakmai programok, kiállításokon, különböző kulturális események megszervezésében. Továbbá törekednek arra, hogy hasonló megállapodásokat kössenek más várakkal, intézményekkel is. A projekt összefoglalását megtalálják a projekt honlapján.

The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe. 

 

visegrad_fund_logo_supported-by_blue