Castles & Regions: Esztergomi Szeminárium

A CASTLES & REGIONS (Várak és régiók) egy a Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott projekt, melynek célja a Duna mentén lévő közép- és kora újkori várak/erődök szerepének, hálózatba szerveződésének, örökség-gazdálkodásának, a vár/erőd és a térség társadalmi, kulturális, turisztikai és gazdasági lehetőségeinek feltárása és fejlesztése. November 19-én online szemináriumot rendez az MNM Esztergomi Vármúzeuma. Az esemény fő témája, ahogy az október 4-i komárnói és október 14-i sandomierzi eseményeken is volt, a várak megújuló szerepe a 21. században. A szeminárium pontos programját ezen a linken tölthetik le.

Esemény beszámoló:

November 19-én a Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott a Castles & Regions c. projekt keretében – a járványhelyzetre való tekintettel – online szemináriumot tartottunk a Magyar Nemzeti Múzeum és tagintézményének a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának, valamint a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének Szervezésében. A résztvevők a szeminárium elején egy-egy rövid előadás keretében megismerkedhettek a projektben résztvevő partnerekkel, majd Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettesének és a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának igazgatójának előadásában részletesen tájékozódhattak a Castles&Regions projektről.

Az esemény fő témája a várak és erődök szerepének 21. századi megújítása volt – a projektben résztvevő partnereknél tartott többi eseményhez hasonlóan. Szilvássy István, a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének elnöke részletesen ismertette a hallgatósággal a fejlesztési koncepciót majd egy interaktív beszélgetés keretében közösen ötleteltek az előadásban elhangzó kérdések kapcsán. A szeminárium befejező programjaként Náray Balázs szerkesztő úr moderálásában került sor a rendhagyó virtuális kerekasztalra Dr. Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának, Dr. Virág Zsolt miniszteri biztosnak és Almási László a Baranya Megyei Önkormányzat alelnökének részvételével.