90 perces múzeumpedagógiai foglalkozások

Foglalkozások időtartama: 80-90 perc

A foglalkozások 10 fő feletti létszám esetén rendelhetőek meg.

A foglalkozások ára iskolásoknak: 1350 Ft/fő (ez az ár tartalmazza a múzeumi kedvezményes belépőjegyet és a foglalkozás díját).

Kísérő nevelőknek ingyenes (max. 4 fő)

A csoporttal érkező kísérő szülőket a teljes áru belépőjegy megváltására kérjük: 1600 Ft/fő.

(Óvodások részére a részvételi díj 550 Ft/fő, mely ár tartalmazza a foglalkozás díját. Számukra a belépés a Vármúzeumba ingyenes.)

Választható foglalkozások:

 

Árpád-kor

„Hős lovagok, elbűvölő hercegnők” – Élet a középkori udvarban

Óvodás kortól – 12. osztályig

Szeretnéd megtudni hogyan éltek a középkori királyok, királynék, lovagok és udvarhölgyek? Megismerkedhetsz a lovagi harcmodorral, kultúrával, megtudhatod mik a lovagi erények és hogy hogyan töltötték a páncélos vitézek a ,,szabadnapjukat”.  A lányok beleshetnek a királyné udvarhölgyeinek életébe és megismerkedhetnek a középkori divattal.

(A foglalkozások a Keresztény Múzeum programjaival is megrendelhetőek)

 

Foglalkozásunkhoz 3 választható programot kínálunk:

1. Légy te is a középkori várnép tagja!

A foglalkozás keretén belül a gyerekek megismerkedhetnek a középkori vár lakóival, magukra ölthetik az udvarhölgyek és a híres lovagok ruháit és fegyvereit, és maguk is megtapasztalhatják, milyen is volt viselni és használni ezeket.

2. Az Esztergomi Vár vitéz harcosa, belevaló udvarhölgye!

Egy lovagi torna keretén belül próbát kell kiállniuk az összesereglett apródoknak és udvarhölgyeknek. Egy igazi apródképző, ahol a résztvevők bebizonyítják, hogy megállják a helyüket a taszigában, a karikadobásban, a lökdösődőben és még akár gólyalábon is talpon tudnak maradni. A program fiúknak és lányoknak egyaránt nagy élményt nyújt.

(a kiegészítő foglalkozást jó idő esetén tudjuk megrendezni, eső esetén a ,,Légy te is a középkori várnép tagja!” elnevezésű programunkat tudjuk biztosítani)

 

3. Készítsd el lovagi/udvarhölgyi felszerelésedet!

Miután bejártad a Várat s okultál a régmúlt idők nagy harcosairól, s hölgyeiről, elkészítheted saját, különleges pajzsodat, s kardodat. Kíséreted szép hölgyei pedig saját udvarhölgyi sipkájukban vonulhatnak fel a Vár udvarán.

DSC_0321

Reneszánsz

,,Ismerd meg Vitéz János Palotáját!” – Reneszánsz az Esztergomi Várban

5. osztálytól – 12. osztályig

Volt egy kor, amikor a tudomány és a művészet karöltve járt hódító útján Európa szerte és kis hazánkban is megvetette a lábát a XV. században. Élt ekkor egy elismert és tehetős mecénás, aki a pápákkal és a korabeli királyokkal jó kapcsolatot ápolva, a kor legnagyobb művészeit hívta magához, hogy velük csinosíttassa ki esztergomi palotáját: ő volt Vitéz János. A reneszánsz palota megismerésében segítségünkre siet és bemutatkozik a reneszánsz költészet, zene és irodalom, valamint megismerjük a korabeli emberek mindennapjait is. Gyere el te is és idézzük fel együtt Vitéz János korát!

Foglalkozásunkhoz 2 választható programot kínálunk:

1. Legyél Vitéz János lenyűgöző udvarának tagja

Drámapedagógiai foglalkozás keretében megismerkedünk Vitéz János tudós udvarának tagjaival. Magunkra öltjük a reneszánsz kor csodás új ruháit és Mátyás király rettegett hadseregének fegyverzetét.

2. Legyél te is Mátyás Király hadseregének vitéz harcosa!

A legendás király maga is Európa szerte híres volt a lovagi kultúrában és harcászatban való jártasságában. Páncélzatát csodálták, ahol csak megjelent. Ugyanezt várja most el leendő lovagjaitól is. A gyerekek egy sor próbatétel, ügyességi és erőkifejtést kívánó feladat során kipróbálhatják magukat, hogy hogyan állják meg helyüket Mátyás apródképzőjében!

3. Kápráztasd el a neves humanistát!

A tánc a XV. században az udvari és kulturális élet lényeges részévé vált. Valódi testi és szellemi gyakorlat volt, melynek részese lehetsz Te is! Gyere el, öltsd magadra szépséges reneszánsz ruháinkat, s Vitéz János báltermében, táncmestered irányításával sajátítsd el a régi korok nagyszerű táncait!

DSC_0555

Török kor

Mindennapi élet a hódoltság területén

5. osztálytól -12. osztályig

A magyarság félelemmel fogadta azt a népet, akiről csak annyit tudtak, hogy  naponta ötször imádkoztak, különleges fürdőket építettek, fekete és pokolian forró főzetet ittak és hastáncosokkal múlatták az időt. Számtalan nehézség és újdonság adódott a különböző kultúrájú népek együtt élése során. Vajon kik lehetnek ezek az emberek? Honnan jöttek és milyen új szokások, rituálék szerint élték a mindennapjaikat? Titokzatos? Különleges? Ismerjük meg őket!

(a foglalkozás az Esztergomi Dzsámi programjaival kiegészítve is megrendelhető)

Foglalkozásunkhoz 2 választható programot kínálunk:

1. Légy te is a török had bátor harcosa!

A foglalkozás keretén belül megismerkedünk a török hadsereg felépítésével és az egyes kiemelt csapattestekkel, a résztvevők magukra ölthetik különleges felszerelésüket és kipróbálhatják fegyvereiket, a lányok pedig a török nők csodaszép ruháját próbálhatják fel. Emellett pedig megismerkedünk a török kultúrával és életmóddal.

2. Készítsd el szerencsehozó amulettedet!

Miután bejártad a Várat, s tanultál a régmúlt idők nagy harcosairól, szultánjairól, bégjeiről és haditetteikről, elkészítheted saját különleges, török motívumokkal ékesített amulettedet.

DSC_0608

Római kor

,,Ludus Solva” – Esztergom a római korban

5. osztálytól – 12. osztályig

A foglalkozás során az ókori Esztergom területének népeivel, kultúrájával és vallásával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A múzeum állandó kiállításának segítségével bemutatjuk Esztergom (Solva) városát, az itt élt emberek mindennapjait és elképzeljük hogyan éltek, dolgoztak és tevékenykedtek a város lakói a római korban. A múzeum római kori leletanyagát alapul véve elevenítjük fel az egykor itt élt népek történetét. Felfedezzük az itt szolgáló katonai alakulatok által ránk hagyott épületeket és tárgyakat, drámapedagógiai módszerek segítségével megismerkedünk a Pannónia területén állomásozó légiók mindennapjaival.

Foglalkozásunkhoz 2 választható programot kínálunk:

1. Légy Te is a domus ura vagy úrnője!

A foglalkozás keretén belül magunkra öltjük a rómaiak tógáit és tunikáit, megnézzük, hogy hogyan épült fel egy római domus, és hogyan éltek benne a római polgárok és családjaik. Megnézzük, hogy mit ettek, mit ittak, mivel töltötték szabadidejüket. Betekintünk a fürdőházak világába, és megbeszéljük, hogy milyen higéniai szabályokat követtek. Fény derül arra is, hogy miért hordtak a római nők parókát!

2. A római hadsereg rettenthetetlen katonája!

Egy igazi római katonai kiképző tábor, amelyben a gyerekek megismerkedhetnek a római katonák harcmodorával. Kipróbálhatják magukat azokban a feladatokban, amelyek során a leendő római katonák felkészültek a rájuk váró katonai életre és csatákra. A program fiúknak és lányoknak egyaránt szórakoztató.

DSC_0286

 

Amennyiben segítségre lenne szüksége a program kiválasztásában, illetve egyéb kérdése merülne fel, Setét Melinda múzeumpedagógust elérheti a +36-70/503 9664-es telefonszámon, vagy a muzeumpedagogia@mnmvarmuzeuma.hu e-mail címen. Amennyiben múzeumpedagógusunk pillanatnyilag nem elérhető, kérjük keresse később, vagy várja jelentkezését.

Bejelentkezni a foglalkozás előtt min. 1 héttel lehet az alábbi linkre kattintva elérhető űrlap kitöltésével:

MÚZEUMPEDAGÓGIA BEJELENTKEZÉS

 

Az űrlap beérkezését követően kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot további egyeztetés céljából.