A Magyar Nemzeti Múzeum kulturális turisztikai attrakciófejlesztése az esztergomi királyi várban

Az "Európai örökség" címmel rendelkező, első királyi központ interaktív kiállításainak fejlesztése, különös tekintettel a Várkápolna és a reneszánsz Studiolo új kutatási eredményeinek bemutatására

 

 

Projekt azonosító: KDOP-2.1.1/B/12-2012-0005

 

A Hazánk történelmének, kultúrájának pótolhatatlan örökségét képezik azon alkotások, melyek a környezet kiemelkedő értékeiként az ország és az egyes települések arculatának jellegzetes meghatározói, kulturális hagyományainak hordozói, egyben történelmünk és nemzettudatunk formálói is.

Esztergom Európa és világszinten is egyedülálló kincseket őriz. Páratlan idegenforgalmi adottságokkal rendelkező város. Az esztergomi Királyi Vár Magyarország több szempontból is legfontosabb, méltán európai hírű műemléke. Az esztergomi vár a magyar állam születési helye, az 1000 éves magyar állam az esztergomi Várhegyen alakította ki első központját. A várhegyen alakult meg és működött az állam életét alapvetően meghatározó két intézmény, az egyházi és a világi főhatalom, az érsekség és a királyság.

Az Esztergomi Vármúzeum a Magyar Nemzeti Múzeum filiáléja. A Vármúzeumban az elmúlt évek során számtalan beruházás történt, folyamatosan próbálják megmenteni a felbecsülhetetlen kulturális örökségi értékeket, azonban a turisták által legkeresettebb részek, mint például a Studiolo – benne bizonyosan a Quattrocento valamelyik firenzei mestere (egyes vélemények szerint esetleg a fiatal Botticelli) által festett, híres „Erények” freskóval – a mai napig nem tárulhatott a nagyközönség elé.

Jelen projektnek igen jelentős szerepe van a múzeum életében. Ez a fejlesztés lesz hosszú idők óta, amelyik nem csupán elszigetelt feltárási, állagmegóvási vagy restaurátori jellegű, hanem egyszerre több területen is megvalósul, turisztikai szempontból kiemelkedő attrakciónövelő szereppel bír, hiszen Európában egyedülálló értékű történeti terek válnak bemutathatóvá, és a Studiolo freskói is méltó környezetbe kerülnek. Megnő a turisták által bejárható terület, és bővül a múzeumi aktivitások köre. Lehetővé válik az élményszerű, interaktív ismeretszerzés is. A komplex termékfejlesztés, az egymással összefüggő, összekapcsolódó tevékenységek és szolgáltatások bővítése révén a múzeum a turisták olyan igényeit elégíti ki, amelyre eddig nem volt lehetősége.

A projekt sikeres megvalósításával egy új kulturális és tudományos centrum jöhet létre, ahol innovatív módon lehet majd megközelíteni a magyar középkort.

 

A beruházás kezdési ideje: 2013. 04. 22., várható befejezése 2015. 02. 25.


A projekt összes elszámolható költsége: 500 000 000,- Ft, melyre pályázó 100% támogatást nyert el.

 

Képek a beruházásról

 

 

Kedvezményezett neve és elérhetősége

Magyar Nemzeti Múzeum


Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16. Postacím: 1370 Budapest, Pf.: 364
e-mail: info@hnm.hu
Telefon: +36 (1) 327-77-73
Honlap: www.hnm.hu

 

 

Projektben érintett muzeális intézmény (filiálé) neve és elérhetősége

MNM Esztergomi Vármúzeuma


Cím: 2500 Esztergom, Szent István tér 1. Postacím: 2500 Esztergom, Pf.: 122.
e-mail: varmegom@invitel.hu
Telefon: +36 (33) 500-135
Honlap: www.varmegom.hu

 

 

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége

KDRFÜ Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

 

Cím: 8000 Székesfehérvár,
Rákóczi u. 1. III. emelet
Postacím:
8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 1.
e-mail: ugyfelszolgalat@kdrfu.hu
Telefon: +36 (22) 513-370
Fax: +36 (22) 312-340
Honlap: www.kdrfu.hu