4 órás múzeumpedagógiai foglalkozások

Programsorozatok osztálykirándulásokra, táborozóknak és helyi csoportoknak.

Osztálykirándulás programjainkat nem csak osztálykirándulásokra, hanem minden érdeklődő csoportnak ajánljuk, akik egy élményekben gazdag, tanulságos és játékos délelőttöt, vagy délutánt szeretnének eltölteni az Esztergomi Királyi Várban.

A programok 4-4,5 órásak (ez az adott programtól függ) és Esztergom történelmének négy nagyobb korszakát ölelik fel (őskor-ókor, középkor, reneszánsz és török kor).

Ezen belül különböző csomagokat kínálunk, akár lovagi tornával, kézműves-házzal, vagy táncmulatsággal. A program időtartama alatt igény szerint ebédet is tudunk biztosítani felár ellenében.

Apródképző! – Legyél az Esztergomi Vár királyi seregének rettenthetetlen lovagja, vagy az udvar belevaló udvarhölgye!

Árpád-koros osztálykirándulás program – lovagi tornával

4-4,5 órás programsorozat 1. osztálytól-12. osztályig

A program díja: 3500 Ft/fő (ez az ár tartalmazza kedvezményes belépőjegyet a Várba + a foglalkozás díját)

Ebéd (igény esetén): kérjük érdeklődjön telefonon vagy email-ben

Egy igazi apródképző, ahol a leendő kis lovagok és udvarhölgyek először is pincétől a padlásig bejárják III. Béla királyunk egész Várát, majd illő ruhát és fegyvereket öltenek. Ezután lakomázunk, hogy az ezt követő lovagi tornán mindenki állni tudja a sarat.

Az igazi kihívás pedig a lovagi torna, ahol ügyességi és bátorsági próbák sorát kell kiállniuk az összesereglett jelentkezőknek. Természetesen nem csak testi, hanem szellemi kihívásban is lesz részünk, hiszen egy jó lovag, vagy udvarhölgy ismeri a Palotát, amelyben szolgál. Tehát izgalmas kvíz vár minket. Végül pedig a Vár vitéz lovagjait és belevaló udvarhölgyeit ünnepélyes keretek között a király lovagjává, vagy a királyné udvarhölgyévé avatjuk. Játékos és tanulságos program egész délelőttre, vagy délutánra, mely remek szórakozást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt, osztálykirándulásokra, táborozóknak és helyi csoportoknak is.

 DSC_0349

Kutyabőr, címeres pajzs, nemesi családi ékszerek… – mindenki saját cégérének kovácsa!

Árpád-koros osztálykirándulás program – kézműves házzal

4 órás programsorozat 1. osztálytól-12. osztályig

A program díja: 4000 Ft/fő (ez az ár tartalmazza a kedvezményes belépőjegyet a Várba + a foglalkozás díját)

Ebéd (igény esetén): kérjük érdeklődjön telefonon vagy email-ben

Egy igazi lovagnak, vagy udvarhölgynek szüksége van a nemességét igazoló nemesi oklevélre, vagy olyan felszerelésre, ékszerekre, fegyverekre, kiegészítőkre, amelyben megjelenhet királya és királynéja előtt az udvarban. Ezt most itt az Esztergomi Királyi Várban el is készítheti mindenki saját magának! Ehhez elengedhetetlen bebarangolni a Várat, és megismerni a hős lovagok és bájos udvarhölgyek mindennapjait egy szakavatott kísérővel. Ezt követően korhű ruhákba bújunk és fegyvereket öltünk, hiszen így érezheti meg mindenki a kor szellemét, és meríthet ötleteket, amelyeket aztán felhasználhat a kézműves házban. Előtte azonban lakomázunk, hogy ne korgó gyomorral álljunk neki ennek a nagy munkának.

DSC_0521

Apródképző (Reneszánsz)! – Legyél Mátyás király rettegett seregének hős lovagja, vagy az udvar belevaló udvarhölgye!

Reneszánsz-török- koros osztálykirándulás program – lovagi tornával

4 órás programsorozat 5. osztálytól-12. osztályig

A program díja: 3500 Ft/fő (ez az ár tartalmazza kedvezményes belépőjegyet a Várba + a foglalkozás díját)

Ebéd (igény esetén): kérjük érdeklődjön telefonon vagy email-ben

Lovagi tornára hívunk minden magyar és török vitézt, aki bebizonyítaná, hogy ő királyának legrettenthetetlenebb lovagja, vagy szultánjának legyőzhetetlen harcosa.  Próbára hívjuk a magyar és török leányokat, akik megmutatják, hogy nem csak bájosak, de ügyesek és bátrak is! Programunk keretében megtekintjük az egész Várat, és megismerkedünk annak reneszánsz-kori történelmével, a török hadakkal vívott csatákkal, és a Várban és a városban élt magyar és török emberek mindennapjaival. Ezt követően a két nép korabeli ruháit és fegyvereit fel is próbáljuk. Majd hogy erőnket visszanyerjük és felkészüljünk a ránk váró próbákra elfogyasztjuk lakománkat és aztán kezdődhet a lovagi torna. Ügyességi és bátorsági próbák sorát kell kiállni az összesereglett apródoknak és udvarhölgyeknek. Aki ezen túljut, azt is bebizonyíthatja, hogy mennyire ismeri a Várat. Végül a bátor vitézeket és a belevaló udvarhölgyet ünnepélyes keretek között felavatjuk!

DSC_0246

Fatima keze, nazar amulett, Izniki kerámia … – török kézműves ház!

Török-koros osztálykirándulás program – kézműves házzal

4 órás programsorozat 5. osztálytól-12. osztályig

A program díja: 4000 Ft/fő (ez az ár tartalmazza kedvezményes belépőjegyet a Várba + a foglalkozás díját)

Ebéd (igény esetén): kérjük érdeklődjön telefonon vagy email-ben

A híres történelmi török piacok portékáit most mi magunk is elkészíthetjük. Színek, formák és csodás anyagok kavalkádja, amelyből most mindenki kiveheti a részét. A híres izniki kerámiák és a csodásan hímzett és gyöngyökkel díszített övsálak egymás mellett díszelegtek a bazár bódéiban és mindenki kedvére válogathatott. Egy szerencse hozó, vagy rontást elhárító amulett saját magunknak, vagy ajándékba, nem csak szép és mutatós, de igazi élmény elkészíteni. Hát még ha közben megismerkedünk történetével, a hozzá fűződő hiedelmekkel, és az oszmán-törökök vallásával. Szulejmán korának lenyűgöző oszmán-török világába nyerhetünk betekintést és megismerkedhetünk az Esztergomi Királyi Vár török-kori történelmével, híres csatáival és az itt élő törökök mindennapjaival, kultúrájával. Felpróbálhatjuk a csodaszép török nők és a rettegett török harcosok ruháit és fegyvereit.

Ludus militaris – Római katonai iskola!

Római-koros osztálykirándulás program – római katonai iskolával

4 órás programsorozat 5. osztálytól-12. osztályig

A program díja: 3500 Ft/fő (ez az ár tartalmazza kedvezményes belépőjegyet a Várba + a foglalkozás díját)

Ebéd (igény esetén): kérjük érdeklődjön telefonon vagy email-ben

A római hadsereg valamikor a világ egyik legjobban képzett hadserege volt, ehhez pedig nagyon jól képzett katonákra volt szükség. Esztergom területén is egy határvédelmet ellátó helyőrség működött, a városban pedig családjuk, feleségeik, gyermekeik éltek. Most lehetőség nyílik arra, hogy betekintsünk ezeknek a katonáknak az életébe, kiképzésébe és családjaik mindennapjaiba. Ahhoz azonban, hogy magunk is igazi római katonává váljunk, római öltözéket kell öltenünk és ludusba kell mennünk. Kipróbáljuk a viasztáblákat, amelyeken a gyerekek megtanultak írni stilus-sal, majd hogy erőnk ne lankadjon, lakomán veszünk részt. Ezután kezdődhet a római katonai kiképzés: a ludus militaris. Igazi erőpróba, amelynek során belekóstolhatunk, hogy milyen képességekre kellett szert tennie egy római katonának; ügyességi és erőnléti feladatok, és természetesen a rövid kardnak, a gladiusnak a használata.

 

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS BEJELENTKEZÉS

Kérjük, amennyiben ebédet is rendelnének a programhoz, a megrendelésénél pontos létszámot adjanak meg, és mindenképpen kérjük közölni a jelentkezési lap egyéb rovatában, ha valakinek ételallergiája, érzékenysége, vagy speciális diétája, illetve egyéb kérése lenne az étellel kapcsolatban.