TÖRTÉNELMI KÉPREGÉNYFESZTIVÁL ÉS KIÁLLÍTÁS  2019.09.07.

Esztergomban szeptember 7-én 11 órától, ismét megrendezik a Történelmi Képregényfesztivált, ahol lengyel, cseh és szlovák képregényrajzolók, a legismertebb magyar történelmi regényírók (Bán Mór, Bíró Szabolcs) mutatkoznak be az első, külföldön is megjelent magyar történelmi képregény, a Királyok és keresztek készítői mellett.

Életre rajzolt múlt
A különleges rendezvényen gazdag kínálat várja a látogatókat, Esztergomban, illusztris környezetben találkozik a történelem, a regényírás és a képregényrajzolás. A legismertebb történelmi regényírókkal való személyes találkozás mellett lesznek képregénykészítési bemutatók, dedikálások, beszélgetések a művészekkel, közös rajzolás és izgalmas történelmi filmek vetítése.
Itt kerül sor a Királyok és keresztek, a Nyugat-Európában is megjelent magyar történelmi képregény 2. kötetének bemutatójára is.
Az érdeklődők megismerkedhetnek az idei év szenzációival is: lesz Augmented reality alkalmazás bemutató, 3d-s vármakett-nyomtatás, történelmi filmek vetítése, és nyereményjátékok – kvíz is, délután pedig “Mulatságos történelem, avagy amit eddig nem is sejtettél a múltunkról” címmel Aranyosi Péter humorista, standupos faggatja az ország leghíresebb történelmi regény íróit, Bán Mórt (Hunyadi-sorozat), Bíró Szabolcsot (Anjouk) és Urbánszki Lászlót.

A rendezvény ingyenes, egyedül a 11:15-kor kezdődő tárlatvezetésre kell kedvezményes jegyet váltani.

11:00 – 11:15 ÜNNEPÉLYES KIÁLLÍTÁS- ÉS FESZTIVÁLMEGNYITÓ

11:15 – 12:00 MŰVÉSZET ÉS TÖRTÉNELEM KÉZ A KÉZBEN – RENDHAGYÓ SÉTA A VÁRBAN (Csoportos tárlatvezetés az esztergomi Vármúzeum termeiben, Setét Melinda múzeumpedagógus és Németh Levente grafikus vezetésével.)

12:00 – 12:45 KÉPREGÉNY A KÖNYVTÁRBAN – AZ ESZTERGOMI VÁROSI KÖNYVTÁR KIHELYEZETT BESZÉLGETÉSE (Előadó: Kocsis-Szombathelyi Adrienn, Balassi Bálint Művelődési Ház és Könyvtár, Jánossomorja)

13:00 – 13:45 KÖZÖS TÖRTÉNELMÜNK A KÉPREGÉNYEN KERESZTÜL, 1. RÉSZ (Beszélgetés Branko Jelinek (Szlovákia) képregényrajzolóval. A beszélgetést vezeti: Bayer Antal műfordító, képregénykiadó)

14:00 – 14:20 AZ ESZTERGOMI BALASSA TÁRSASÁG TÖRTÉNELMI KÉPREGÉNYPÁLYÁZATÁNAK EREDMÉNYHIRDETÉSE (A díjakat átadja: dr. Prokopp Mária, Esztergomi Balassa Társaság, Balogh András, Pazirik Informatikai Társaság ügyvezető
Mészáros János, LIBUB Group Kft )

14:30 – 15:30 KÖZÖS TÖRTÉNELMÜNK A KÉPREGÉNYEN KERESZTÜL, 2. RÉSZ (Bemutatkozik Jonáš Ledecký, (Csehország) a Karol IV képregény rajzolója. A beszélgetést vezeti: Bayer Antal műfordító, képregénykiadó)

15.30 – 16:00 ASSISI SZENTJE – ÚJ KÉPREGÉNY (Keresztes Kristóf gimnazistával, a Szent Ferencről szóló képregény fiatal alkotójával beszélget Vereckei András múzeumpedagógus)

16:00 – 17:00 KÖZÖS TÖRTÉNELMÜNK A KÉPREGÉNYEN KERESZTÜL, 3. RÉSZ (Beszélgetés a lengyel képregényről: Witold Tkaczyk (rajzoló, író) és Tomek Biernacki kiadó (Lengyelország) A beszélgetést vezeti: Bayer Antal műfordító, képregénykiadó)

17:30 – 18:00 KÉPREGÉNY-ÚJDONSÁGOK BEMUTATÓJA (A Királyok és keresztek 2. rész valamint a készülő Rédemption – Megváltás bemutatója. Résztvevők: Németh Levente rajzoló (Levi) és Mészáros János szerző (Sinonimo))

18:00 – 18: 15 A KÉPREGÉNYFESZTIVÁL KVÍZJÁTÉKÁNAK EREDMÉNYHIRDETÉSE

17:30 – 18:30 DEDIKÁLÁSOK (Bán Mór, Bíró Szabolcs és Urbánszki László dedikálja történelmi regényeit)

18:30 – 19:30 MULATSÁGOS TÖRTÉNELEM, avagy amit eddig nem is sejtettél a múltunkról Beszélgetés a legismertebb történelmi regényírókkal, Bán Mórral, Bíró Szabolccsal és Urbánszki Lászóval. Aki kérdez: Aranyosi Péter humorista, standupos, a Dumaszínház tagja