Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógiai foglalkozások – Új év, még színesebb programok

Múzeumpedagógusaink az elmúlt évben is fáradhatatlanul igyekeztek bővíteni, színesíteni programjainkat.  Kibővült korhű ruha- és fegyvergyűjteménnyel várunk mindenkit, aki az elmúlt korok embereinek bőrébe szeretne bújni. Pincétől a padlásig bebarangoljuk Esztergom zegzugos Királyi Várát, egészen a látóhatár végéig megcsodáljuk az egykori királyi és érseki birtokokat a Fehér Torony legmagasabb pontjáról és még a lovagterembe is bebocsátást nyerhetünk. Amit garantálunk: felejthetetlen történelmi kalandozás, izgalom, érdekességek és játék minden mennyiségben…

DSC_0262

Választható foglalkozások:

Árpád-kor

„Hős lovagok, elbűvölő hercegnők” – Élet a középkori udvarban

Óvodás kortól – 12. osztályig

Szeretnéd megtudni hogyan harcoltak és éltek a középkori lovagok? Megismerkedhetsz a lovagi kultúrával, megtudhatod mik a lovagi erények és hogy hogyan töltötték a páncélos vitézek a ,,szabadnapjukat”.  A lányok beleshetnek a királyné udvarhölgyeinek életébe és megismerkedhetnek a középkori divattal.

(A foglalkozások a Keresztény Múzeum programjaival is megrendelhetőek)

 

Foglalkozásunkhoz 3 választható programot kínálunk:

1. Légy te is a középkori várnép tagja!

A foglalkozás keretén belül a gyerekek megismerkedhetnek a középkori vár lakóival, magukra ölthetik az udvarhölgyek és a híres lovagok ruháit és fegyvereit, és részesei lehetnek egy egyedülálló középkori forgatagnak.

2. Az Esztergomi Vár legvitézebb harcosa!

Egy lovagi torna keretén belül eldől, ki az, ki legvitézebb kerek e világon. Egy próbát kell kiállniuk az összesereglett apródoknak, melynek végén a legerősebb, legleleményesebb és legügyesebb kis apród kapja a Vár lovagja, vagy úrhölgye megtisztelő címet. Kiderül ki tud a legügyesebben gólyalábazni, ki a tasziga királya, ki a karikadobás és egyensúlyozás mestere, ki az, ki a lökdöső bajnoka lesz, s végül kiderül kié a legfifikásabb észjárás.

(a kiegészítő foglalkozás kizárólag jó időben vehető igénybe)

3. Készítsd el lovagi/udvarhölgyi felszerelésedet!

Miután bejártad a Várat s okultál a régmúlt idők nagy harcosairól, s hölgyeiről, elkészítheted saját, különleges pajzsodat s kardodat. Kíséreted szép hölgyei pedig saját udvarhölgyi sipkájukban vonulhatnak fel a Vár udvarán.

 

DSC_0321

 

Reneszánsz

,,Ismerd meg Vitéz János Palotáját!” – Reneszánsz az Esztergomi Várban

5. osztálytól – 12. osztályig

Volt egy kor, amikor a tudomány és a művészet karöltve járt hódító útján Európa szerte és kis hazánkban is megvetette a lábát a XV. században. Élt ekkor egy elismert és tehetős mecénás, aki a pápákkal és a korabeli királyokkal jó kapcsolatot ápolva, a kor legnagyobb művészeit hívta magához, hogy velük csinosíttassa ki esztergomi palotáját: ő volt Vitéz János. A reneszánsz palota megismerésében segítségünkre siet és bemutatkozik a reneszánsz költészet, zene és irodalom, valamint megismerjük a korabeli emberek mindennapjait is. Gyere el te is és idézzük fel együtt Vitéz János korát!

Foglalkozásunkhoz 2 választható programot kínálunk:

1. Legyél Vitéz János lenyűgöző udvarának tagja

Drámapedagógiai foglalkozás keretében megismerkedünk Vitéz János tudós udvarának tagjaival. Magunkra öltjük a reneszánsz kor csodás új ruháit és Mátyás király rettegett hadseregének fegyverzetét.

2. Legyél te is Mátyás Király hadseregének rettegett harcosa!

A legendás király maga is Európa szerte híres volt a lovagi kultúrában és harcászatban való jártasságában. Páncélzatát csodálták, ahol csak megjelent. Ugyanezt várja most el leendő lovagjaitól is. A gyerekek egy sor próbatétel, ügyességi és erőkifejtést kívánó feladat során kipróbálhatják magukat, hogy hogyan állják meg helyüket Mátyás apródképzőjében!

3. Kápráztasd el a neves humanistát!

A tánc a XV. században az udvari és kulturális élet lényeges részévé vált. Valódi testi és szellemi gyakorlat volt, melynek részese lehetsz Te is! Gyere el, öltsd magadra szépséges reneszánsz ruháinkat, s Vitéz János báltermében, táncmestered irányításával sajátítsd el a régi korok nagyszerű táncait!

DSC_0196

 

Török kor

Mindennapi élet a hódoltság területén

5. osztálytól -12. osztályig

A magyarság félelemmel fogadta azt a népet, akiről csak annyit tudtak, hogy gyaúrnak neveztek minden keresztényt és naponta ötször imádkoztak, különleges fürdőket építettek, fekete és pokolian forró főzetet ittak és hastáncosokkal múlatták az időt. Számtalan nehézség és újdonság adódott a különböző kultúrájú népek együtt élése során. Vajon kik lehetnek ezek az emberek? Honnan jöttek és milyen új szokások, rituálék szerint élték a mindennapjaikat? Titokzatos? Különleges? Ismerjük meg őket!

(a foglalkozás az Esztergomi Dzsámi programjaival kiegészítve is megrendelhető)

Foglalkozásunkhoz 2 választható programot kínálunk:

1. Légy te is a török had rettegett harcosa!

A foglalkozás keretén belül megismerkedünk a török hadsereg felépítésével és az egyes kiemelt csapattestekkel, magukra ölthetik különleges felszerelésüket és kipróbálhatják fegyvereiket. Emellett pedig megismerkedünk a török kultúrával és életmóddal.

2. Készítsd el szerencsehozó amulettedet!

Miután bejártad a Várat, s tanultál a régmúlt idők nagy harcosairól, szultánjairól, bégjeiről és haditetteikről, elkészítheted saját különleges, török motívumokkal ékesített amulettedet.

 DSC_0608

Római kor

,,Ludus Solva” – Esztergom a római korban

5. osztálytól – 12. osztályig

A foglalkozás során az ókori Esztergom területének népeivel, kultúrájával és vallásával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A múzeum állandó kiállításának segítségével bemutatjuk Esztergom (Solva) városát, az itt élt emberek mindennapjait és elképzeljük hogyan éltek, dolgoztak és tevékenykedtek a város lakói a római korban. A múzeum római kori leletanyagát alapul véve elevenítjük fel az egykor itt élt népek történetét. Felfedezzük az itt szolgáló katonai alakulatok által ránk hagyott épületeket és tárgyakat, drámapedagógiai módszerek segítségével megismerkedünk a Pannónia területén állomásozó légiók mindennapjaival.

Foglalkozásunkhoz 2 választható programot kínálunk:

1. Légy Te is a domus ura vagy úrnője!

A foglalkozás keretén belül magunkra öltjük a rómaiak tógáit és tunikáit, megnézzük, hogy hogyan épült fel egy római domus, és hogyan éltek benne a római polgárok és családjaik. Megnézzük, hogy mit ettek, mit ittak, mivel töltötték szabadidejüket. Betekintünk a fürdőházak világába, és megbeszéljük, hogy milyen higéniai szabályokat követtek. Fény derül arra is, hogy miért hordtak a római nők parókát!

2. A római hadsereg rettegett katonája!

Egy igazi római katonai kiképző tábor, amelyben a gyerekek megismerkedhetnek a római katonák harcmodorával. Kipróbálhatják magukat azokban a feladatokban, amelyek során a leendő római katonák felkészültek a rájuk váró katonai életre és csatákra.

 

Amennyiben segítségre lenne szüksége a program kiválasztásában, illetve egyéb kérdése merülne fel, múzeumpedagógusunkat elérheti a +36-70/503 9664-es telefonszámon, vagy a muzeumpedagogia@mnmvarmuzeuma.hu e-mail címen. Amennyiben kollégánk pillanatnyilag nem elérhető, kérjük keresse később, vagy várja jelentkezését.

 DSC_0138

A foglalkozások időtartama: 80-90 perc

A foglalkozások 10 fő feletti létszám esetén rendelhetőek meg.

A foglalkozások ára: 1250 Ft/fő (ez az ár tartalmazza a múzeumi kedvezményes belépőjegyet és a foglalkozás díját)

Kísérő nevelőknek ingyenes (max. 4 fő)

Bejelentkezni a foglalkozás előtt min. 1 héttel lehet az alábbi linkre kattintva elérhető űrlap kitöltésével:

MÚZEUMPEDAGÓGIA BEJELENTKEZÉS

Az űrlap beérkezését követően kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot további egyeztetés céljából.

 

Programsorozatok osztálykirándulásokra, táborozóknak és helyi csoportoknak.

 

Osztálykirándulás programjainkat nem csak osztálykirándulásokra, hanem minden érdeklődő csoportnak ajánljuk, akik egy élményekben gazdag, tanulságos és játékos délelőttöt, vagy délutánt szeretnének eltölteni az Esztergomi Királyi Várban. A programok 4-4,5 órásak (ez az adott programtól függ) és Esztergom történelmének négy nagyobb korszakát ölelik fel (őskor-ókor, középkor, reneszánsz és török kor). Ezen belül különböző csomagokat kínálunk, akár lovagi tornával, kézműves-házzal, vagy táncmulatsággal.

A program időtartama alatt igény szerint ebédet is tudunk biztosítani felár ellenében.

 

Apródképző! – Legyél az Esztergomi Vár királyi seregének rettenthetetlen lovagja, vagy az udvar belevaló udvarhölgye!

Árpád-koros osztálykirándulás program – lovagi tornával

4-4,5 órás programsorozat

1. osztálytól-12. osztályig

A program díja: 1950 Ft/fő (ez az ár tartalmazza kedvezményes belépőjegyet a Várba + a foglalkozás díját)

Ebéd (igény esetén): 1050 Ft/fő

Egy igazi apródképző, ahol a leendő kis lovagok és udvarhölgyek először is pincétől a padlásig bejárják III. Béla királyunk egész Várát, majd illő ruhát és fegyvereket öltenek. Ezután lakomázunk, hogy az ezt követő lovagi tornán mindenki állni tudja a sarat. Az igazi kihívás pedig a lovagi torna, ahol ügyességi és bátorsági próbák sorát kell kiállniuk az összesereglett jelentkezőknek. Természetesen nem csak testi, hanem szellemi kihívásban is lesz részünk, hiszen egy jó lovag, vagy udvarhölgy ismeri a Palotát, amelyben szolgál. Tehát izgalmas kvíz vár minket, hogy végül eldőljön, hogy ki a Vár rettenthetetlen lovagja és a legbelevalóbb udvarhölgye, akit végül ünnepélyes keretek között a király lovagjává, vagy a királyné udvarhölgyévé avatunk.

Játékos és tanulságos program egész délelőttre, vagy délutánra, mely remek szórakozást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt, osztálykirándulásokra, táborozóknak és helyi csoportoknak is.

 

Kutyabőr, címeres pajzs, nemesi családi ékszerek… – mindenki saját cégérének kovácsa!

Árpád-koros osztálykirándulás program – kézműves házzal

4 órás programsorozat

1. osztálytól-12. osztályig

A program díja: 2200 Ft/fő (ez az ár tartalmazza a kedvezményes belépőjegyet a Várba + a foglalkozás díját)

Ebéd (igény esetén): 1050 Ft/fő

Egy igazi lovagnak, vagy udvarhölgynek szüksége van a nemességét igazoló nemesi oklevélre, vagy olyan felszerelésre, ékszerekre, fegyverekre, kiegészítőkre, amelyben megjelenhet királya és királynéja előtt az udvarban. Ezt most itt az Esztergomi Királyi Várban el is készítheti mindenki saját magának!

Ehhez elengedhetetlen bebarangolni a Várat, és megismerni a hős lovagok és bájos udvarhölgyek mindennapjait egy szakavatott kísérővel. Ezt követően korhű ruhákba bújunk és fegyvereket öltünk, hiszen így érezheti meg mindenki a kor szellemét, és meríthet ötleteket, amelyeket aztán felhasználhat a kézműves házban. Előtte azonban lakomázunk, hogy ne korgó gyomorral álljunk neki ennek a nagy munkának.

 

Apródképző (Reneszánsz)! – Legyél Mátyás király rettegett seregének hős lovagja, vagy az udvar belevaló udvarhölgye!

Reneszánsz-török- koros osztálykirándulás program – lovagi tornával

4 órás programsorozat

5. osztálytól-12. osztályig

A program díja: 1950 Ft/fő (ez az ár tartalmazza kedvezményes belépőjegyet a Várba + a foglalkozás díját)

Ebéd (igény esetén): 1050 Ft/fő

Lovagi tornára hívunk minden magyar és török vitézt, aki bebizonyítaná, hogy ő királyának legrettenthetetlenebb lovagja, vagy szultánjának legyőzhetetlen harcosa.  Próbára hívjuk a magyar és török leányokat, akik megmutatják, hogy nem csak bájosak, de ügyesek és bátrak is!

Programunk keretében megtekintjük az egész Várat, és megismerkedünk annak reneszánsz-kori történelmével, a török hadakkal vívott csatákkal, és Várban és a városban élt magyar és török emberek mindennapjaival. Ezt követően a két nép korabeli ruháit és fegyvereit fel is próbáljuk. Majd hogy erőnket visszanyerjük és felkészüljünk a ránk váró próbákra elfogyasztjuk lakománkat és aztán kezdődhet a lovagi torna. Ügyességi és bátorsági próbák sorát kell kiállni az összesereglett apródoknak és udvarhölgyeknek. Aki ezen túljut, azt is bebizonyíthatja, hogy mennyire ismeri a Várat. Végül a legkitűnőbb vitézt és a legbelevalóbb udvarhölgyet ünnepélyes keretek között felavatjuk!

 

Táncra perdül a királyi udvar! – Meghívó egy igazi reneszánsz táncmulatságba!

Reneszánsz-koros osztálykirándulás program – reneszánsz tánccal

4 órás programsorozat

5. osztálytól-12. osztályig

A program díja: 1950 Ft/fő (ez az ár tartalmazza kedvezményes belépőjegyet a Várba + a foglalkozás díját)

Ebéd (igény esetén): 1050 Ft/fő

Egy igazi hamisítatlan táncmulatságba hívunk mindenkit! Táncmesterük segítségével az összesereglett nemes urak és hölgyek, tudósok és művészek, lovagok és udvarhölgyek elsajátítják az udvari etikettet, hogy királyuk és királynéjuk előtt illőn viselkedjenek, és bevezettetnek a pezsgő és vidám reneszánsz táncok világába, hogy ne valljanak szégyent, ha a királyi pár előtt kell bemutatni tudásukat.

Előtte nem maradhat ki az Esztergomi királyi és érseki palota, a benne élt reneszánsz mecénás, Vitéz János érsek, és tudósainak és művészinek megismerése sem.

Miután pedig elköltöttük lakománkat, és illő ruházatot öltöttünk, kezdődhet a TÁNC!

Egyszerre kínál ez a program szellemi és testi kihívást, amelynek során egy kicsit mi is reneszánsz emberré válhatunk úgy, hogy közben egy igazi táncmulatságban érezzük magunkat.

 

Fatima keze, nazar amulett, Izniki kerámia … – török kézműves ház!

Török-koros osztálykirándulás program – kézműves házzal

4 órás programsorozat

5. osztálytól-12. osztályig

A program díja: 2200 Ft/fő (ez az ár tartalmazza kedvezményes belépőjegyet a Várba + a foglalkozás díját)

Ebéd (igény esetén): 1050 Ft/fő

A híres történelmi török piacok portékáit most mi magunk is elkészíthetjük. Színek, formák és csodás anyagok kavalkádja, amelyből most mindenki kiveheti a részét. A híres izniki kerámiák és a csodásan hímzett és gyöngyökkel díszített övsálak egymás mellett díszelegtek a bazár bódéiban és mindenki kedvére válogathatott. Egy szerencse hozó, vagy rontást elhárító amulett saját magunknak, vagy ajándékba, nem csak szép és mutatós, de igazi élmény elkészíteni. Hát még ha közben megismerkedünk történetével, a hozzá fűződő hiedelmekkel, és az oszmán-törökök vallásával. Szulejmán korának lenyűgöző oszmán-török világába nyerhetünk betekintést és megismerkedhetünk az Esztergomi Királyi Vár török-kori történelmével, híres csatáival és az itt élő törökök mindennapjaival, kultúrájával. Felpróbálhatjuk a csodaszép török nők és a rettegett török harcosok ruháit és fegyvereit.

 

Ludus militaris – Római katonai iskola!

Római-koros osztálykirándulás program – római katonai iskolával

4 órás programsorozat

5. osztálytól-12. osztályig

A program díja: 1950 Ft/fő (ez az ár tartalmazza kedvezményes belépőjegyet a Várba + a foglalkozás díját)

Ebéd (igény esetén): 1050 Ft/fő

A római hadsereg valamikor a világ egyik legjobban képzett hadserege volt, ehhez pedig nagyon jól képzett katonákra volt szükség. Esztergom területén is egy határvédelmet ellátó helyőrség működött, a városban pedig családjuk, feleségeik, gyermekeik éltek. Most lehetőség nyílik arra, hogy betekintsünk ezeknek a katonáknak az életébe, kiképzésébe és családjaik mindennapjaiba. Ahhoz azonban, hogy magunk is igazi római katonává váljunk, római öltözéket kell öltenünk és ludusba kell mennünk. Kipróbáljuk a viasztáblákat, amelyeken a gyerekek megtanultak írni stilus-sal, majd hogy erőnk ne lankadjon, lakomán veszünk részt. Ezután kezdődhet a római katonai kiképzés: a ludus militaris. Igazi erőpróba, amelynek során belekóstolhatunk, hogy milyen képességekre kellett szert tennie egy római katonának; ügyességi és erőnléti feladatok, és természetesen a rövid kardnak, a gladiusnak a használata.

 

Collegium fabri – római kézműves ház!

Római-koros osztálykirándulás program – római katonai iskolával

4 órás programsorozat

5. osztálytól-12. osztályig

A program díja: 1950 Ft/fő (ez az ár tartalmazza kedvezményes belépőjegyet a Várba + a foglalkozás díját)

Ebéd (igény esetén): 1050 Ft/fő

Esztergom területe már az ősemberek kora óta lakott volt, és nem volt ez máshogy a római korban sem. Pezsgő, nyüzsgő és sokszínű élet folyt itt, katonák és feleségeik, előkelő urak és asszonyok, akiknek az ízlését ki kellett szolgálni. Római kézműves házunkban megismerkedhet mindenki az ókori római kézművesek portékáival, el is készítheti azokat, és haza is viheti. Eközben természetesen megismerkedünk az ókori Róma kultúrájával, az Esztergom területén állomásozó helyőrség katonáinak és családjaiknak mindennapjaival, házaikkal, öltözködésével étkezésükkel, szokásaikkal. Magunkra öltjük öltözékeiket és fegyvereiket, ezzel is ötleteket merítve az elkészítendő művekhez. Remek alkalom ez a római élet megismerésére.

 

Időutazás a lovagok korába!

Két napos osztálykirándulás program – lovag-kor

1. osztálytól-12. osztályig

Díja: 4200 Ft (ez az ár tartalmazza a múzeumi belépőket és a foglalkozások díját is)

Ebéd (igény esetén): 1050 Ft/fő

Teljes két napos osztálykirándulás programot kínálunk, mely tematikusan lett felépítve, hogy a gyerekek egyszerre szórakozzanak és tanuljanak. A programok úgy épülnek egymásra, hogy a gyerekek figyelmét végig lekösse, játékos legyen, mozogjanak a friss levegőn. A két napos program során a gyerek egy igazi lovag-kori forgatagba kerülnek, megismerik a Királyi várat, és Esztergom más múzeumainak bevonásával még átfogóbb képet kapnak erről a korról, úgy hogy úgy érezhetik, hogy ők maguk is lovagokká és udvarhölgyekké válnak. Foglalkozunk a középkori emberek életvitelével, szokásaival, mindennapjaival, valamint a lovagi erényekbe is betekintést nyernek. A korhű ruhák és fegyverek felpróbálása és kipróbálása sem maradhat ki. Végig nézhetnek egy nagyon izgalmas lovagi párbajt, az Aranysólyom lovagrend bemutatóját, majd, ők maguk is megtapasztalhatják milyen is volt egy igazi apródképző. Ügyességi és erőnléti próbák sorát kell kiállniuk a kis apródoknak és belevaló udvarhölgyeinek. A lovaggá és udvarhölggyé válás természetesen elképzelhetetlen anélkül, hogy valaki számot ne adna arról, hogy úgy ismeri a Várat, mint a tenyerét, így izgalmas kvíz várja az összesereglett jelentkezőket. Mindemellett betekintést nyernek a gyerekek a múzeumok és a régészek izgalmas munkájába. A második nap pedig lovaggá ütéssel és udvarhölggyé avatással végződik majd, ünnepélyes keretek között a Vár Lovagtermében.

A program pontos programtervét előzetes egyeztetés alapján átküldjük.

A programok délelőtt 10 és 10.30 között kezdődnek és 16 és 16.30 között fejeződnek be.

A programhoz az Aranysólyom Lovagrend bemutatóját abban az esetben tudjuk garantálni, ha a bejelentkezés legalább 3 héttel a program tervezett ideje előtt megtörténik.

Kérjük, amennyiben ebédet is rendelnének a programhoz, a megrendelésénél pontos létszámot adjanak meg, és mindenképpen kérjük közölni a jelentkezési lap egyéb rovatában, ha valakinek ételallergiája, érzékenysége, vagy speciális diétája, illetve egyéb kérése lenne az étellel kapcsolatban.

 

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS BEJELENTKEZÉS

 

Múzeumpedagógiai bemutatkozó kis videónkat pedig megtekintheti:  ITT!

 

DÍJMENTES VASÚTI UTAZÁS ISKOLÁS CSOPORTOKNAK

 

Az országos múzeumok látogatásáról szóló 1160/2002. (IX. 26.) számú Korm. határozat alapján az általános iskolák, szakiskolák, szakmunkásképző iskolák, gimnáziumok és szakközépiskolák nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulói – a nemzeti és egyetemes kulturális örökség javainak megismerése érdekében – az iskola által szervezett csoportos utazás keretében díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathatják meg az országos múzeumokat és az Országházat.

 

A díjmentes utazás tanítási napokon vehető igénybe a MÁV START Zrt. szolgáltatási területén az ország területén működő

  • általános iskola nappali tagozatos tanulói (beleértve a kisegítő gyógypedagógiai intézmények tanulói),
  • valamennyi középfokú tanintézet nappali tagozatos tanulói (beleértve a szakmunkásképző iskola, szakiskola, gimnázium és szakközépiskola),
  • minden 10. (tizedik) tanuló után egy fő kísérő (pedagógus vagy szülő) csoportos utazás esetén.

 

Az utazási igényt a fogadónyilatkozaton szereplő napot megelőzően 7 munkanappal korábban be kell jelenteni a MÁV-START Zrt. Területileg illetékes szolgáltatásértékesítőjénél. (A szolgáltatásértékesítők elérhetőségei a MÁV START Zrt. honlapján megtalálhatóak.)

A díjmentes utazás igénybevételét csak az iskola igényelheti a „Bejelentés” nyomtatvány alapján. Az iskola a meghatározott napra érvényes, fogadó intézmény által lepecsételt, aláírt (postai vagy elektronikus úton megküldött) fogadó nyilatkozatot köteles a „Bejelentés”-hez csatolni. A bejelentés nyomtatvány melléklete az utazáson résztvevő diákok névsora és diákigazolványának adatai.

Kérjük az iskolákat, hogy a szükséges átfutási idő miatt az utazás időpontja előtt legalább 10 nappal juttassák el az >>INNEN<< letölthető, kitöltött fogadónyilatkozatot a muzeumpedagogia@mnmvarmuzeuma.hu címre, vagy a +36-33/500-095-os faxszámra!

 

Ezen fogadónyilatkozat és az utazásban résztvevő diákok névsora nélkül a csoport díjmentesen nem számolható el. A menetjegy visszaútra csak akkor érvényes, ha azt a látogatás helyszínén, a múzeumban az erre a célra rendszeresített eredeti bélyegző lenyomattal ellátták.